Browse our page and read useful articles (in Greek & English) about HealthCare News and Tips !
And don't forget to...''TAKE YOUR HEALTH INTO YOUR OWN HANDS !''

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε ποιοτικό ύπνο



Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπου οι ανάγκες μας κάνουν να είμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού, μας αναγκάζει πολλές φορές να καταναλώνουμε το κύριο γεύμα μας τις βραδινές ώρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να «φορτώνεται» το στομάχι μας και ως εκ τούτου, να αλλοιώνεται και η ποιότητα του ύπνου μας.

Όπως έχει φανεί από μελέτες, ο χρόνος και η ποσότητα του βραδινού φαγητού έχουν άμεση εξάρτηση από τον χρόνο και την ποσότητα πρόσληψης των υπολοίπων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι λίγα και «φτωχά», όταν έρχεται η ώρα για το βραδινό μας, φορτώνουμε το στομάχι μας με πιο βαρύ γεύμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και ο ύπνος μας.

Ένα πλούσιο και βαρύ γεύμα έχει και περισσότερες «απαιτήσεις» από το κυκλοφορικό μας σύστημα, ώστε αυτό να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό μας σύστημα για να πραγματοποιηθεί η πέψη. Οι εκκρίσεις του στομάχου σε γαστρικό οξύ πρέπει να είναι περισσότερες, ενώ η λειτουργία του παγκρέατος εντείνεται, όπως και η παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι, ο οργανισμός μας να μην μπορεί να ηρεμήσει.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε καλό ύπνο

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι τροφές που εμποδίζουν τον ύπνο:

– Ορισμένα συστατικά όπως η καφεΐνη (ο καφές, η σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola) και η θεοφυλλίνη (που περιέχεται στο μαύρο τσάι) φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων στο βραδινό γεύμα, τα οποία περιέχουν αυτά τα δύο συστατικά, προτείνεται για καλύτερο ύπνο.

– Το αλκοόλ, αν και δρα ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος, όταν καταναλώνεται το βράδυ έχει ως αποτέλεσμα τον κακής ποιότητας ύπνο, διότι αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης (ορμόνη του στρες) και μπλοκάρει τη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην έλευση του ύπνου.

– Τα πικάντικα φαγητά τα οποία περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες και καούρες στο στομάχι, οι οποίες είναι καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε. Επειδή το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον ύπνο.

– Τέλος, η κατανάλωση πολλών υγρών (ακόμη και νερού) πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς η συχνουρία μπορεί να μας ξυπνήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ιδανικός χρόνος για να σταματήσουμε την κατανάλωση υγρών είναι 90 λεπτά πριν να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.