Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων που συχνά οδηγεί σε επίμονη ρινική καταρροή, πονοκεφάλους, πυρετό και πόνο στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας, πάνω από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί – δηλαδή σχεδόν το 12% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – υποφέρουν από τουλάχιστον 1 επεισόδιο οξείας ιγμορίτιδας ετησίως και ο αριθμός φαίνεται ότι αυξάνεται λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της αστικής επέκτασης και της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
Ευτυχώς, η φύση μας προσφέρει πολλά τρόφιμα που είναι αποτελεσματικά στον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων και την εξόντωση των βακτηρίων και ιών που είναι υπεύθυνα για αυτό το πρόβλημα. Το άρθρο περιέχει μια λίστα με τα πιο ισχυρά τρόφιμα.
Πιπεριές καγιέν
Σχεδόν σε ολόκληρη την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τις καυτερές πιπεριές ως ισχυρό φάρμακο και μάλιστα όχι χωρίς σημαντικό λόγο: περιέχουν ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται καψαϊκίνη κι έχει αποδειχτεί θεραπευτικό για πολλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων των ρινικών κοιλοτήτων. Για παράδειγμα, μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Annals of Allergy, Asthma & Immunology» τον Αύγουστο του 2011 έδειξε ότι η χορήγηση ενδορρινικής καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πονοκεφάλων, της ρινικής συμφόρησης καθώς και του πόνου και της πίεσης που συνδέονται με τη ρινίτιδα (φλεγμονώδης πάθηση που συχνά οδηγεί σε ιγμορίτιδα).
Για να θεραπεύσετε τη φλεγμονή των ρινικών κοιλοτήτων με πιπεριές καγιέν, πάρτε μια πρέζα βιολογικής, μη ακτινοβολημένης σκόνης και εισπνεύστε τη από το κάθε ρουθούνι. Στη συνέχεια, φυσήξτε τη μύτη σας σε ένα χαρτομάντιλο. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη δυσάρεστη αίσθηση καψίματος, μπορείτε να διαλύσετε τη σκόνη με λίγο νερό, να απλώσετε το μείγμα σε μια μπατονέτα και να το χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο. Αν προσθέτετε λίγο πιπέρι καγιέν στα γεύματά σας ή το λαμβάνετε ως συμπλήρωμα, θα επιταχύνετε τη διαδικασία ίασης.
Μηλόξυδο
Όπως και το πιπέρι καγιέν, το μηλόξυδο έχει μακρά ιστορία χρήσης ως φάρμακο για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί ένα φυσικό αντιβακτηριακό, αντιιικό, αντιμυκητιακό και αντιφλεγμονώδες που μπορεί να σκοτώσει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που προκαλούν τη λοίμωξη. Επίσης, βοηθά το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές επίπεδο αλκαλικού pH, το οποίο συμβάλλει στη διάσπαση της βλέννας και εμποδίζει τη γρήγορη εξάπλωση της νόσου. Τέλος, το μηλόξυδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων των ρινικών κοιλοτήτων.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο για τη θεραπεία των λοιμώξεων των ρινικών κοιλοτήτων. Ο απλούστερος τρόπος είναι να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και να πίνετε το μείγμα τακτικά έως ότου η κατάσταση υποχωρήσει. Για κάτι πιο δυνατό, ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και εισπνεύστε από το κάθε ρουθούνι ποσότητα ίση με 1 κουταλιά της σούπας. Αφήστε το μείγμα να κατέβει μέχρι τον λαιμό σας και στη συνέχεια φτύστε το σε ένα χαρτομάντιλο.
Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό και είναι γνωστό ότι θεραπεύει αμέτρητες παθήσεις. Σχεδόν όλα τα σημαντικά οφέλη για την υγεία πηγάζουν από τη μεγάλη συγκέντρωση αλισίνης, μιας οργανικής ένωσης θείου που εμποδίζει και θεραπεύει ασθένειες λόγω των σημαντικών αντιβακτηριακών, αντιιικών, αντιμυκητιασικών, αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων. Η αλισίνη λοιπόν κάνει το σκόρδο τόσο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ιγμορίτιδας.
Σε αντίθεση με το πιπέρι καγιέν και το μηλόξυδο, το σκόρδο είναι πολύ δυνατό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εισπνοή. Αντί γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο ή λιωμένο σκόρδο στα γεύματά σας. Είναι επίσης δυνατόν να κάνετε μια συσκευή εισπνοής σκόρδου μουλιάζοντας μερικές σκελίδες στο νερό για 5 ως 10 λεπτά. Στη συνέχεια λιώστε τις, φτιάξτε μια αλοιφή και εισπνεύστε το άρωμά τους.