Εάν είστε οπαδός της σοκολάτας, κάνετε πολύ καλά! Η σοκολάτα είναι μία από τις δημοφιλέστερες γλυκές απολαύσεις στον κόσμο και ήταν για αιώνες. Αλλά, ένα μέρος του μύθου που περιβάλλει αυτήν την τόσο νόστιμη απόλαυση, είναι πως μπορεί να είναι κακή για την υγεία σας.
Η σοκολάτα είναι μέρος υγιεινής διατροφής;
Η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες και έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών μελετών από πανεπιστήμια και άλλες επιστημονικές οργανώσεις. Ας δούμε, περιληπτικά, μια αναφορά των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών.
* Το κακάο, το οποίο είναι η πηγή της σοκολάτας, περιέχει αντιβακτηριακούς παράγοντες οι οποίοι καταπολεμούν την αποσύνθεση των δοντιών. Φυσικά, αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη της σοκολάτας γάλακτος, γι’ αυτό καλύτερα να προτιμάτε τη σοκολάτα υγείας.
* Η μυρωδιά της σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα κύματα θήτα του εγκεφάλου, με άμεση συνέπεια τη χαλάρωση.
* Η σοκολάτα περιέχει τη φαινυλική αιθυλαμίνη, μια ουσία η οποία βελτιώνει τη διάθεση.
* Το βούτυρο κακάο που βρίσκεται στη σοκολάτα περιέχει το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος το οποίο μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη.
* Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καυτής σοκολάτας πριν από τα γεύματα μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει το αίσθημα πείνας.
* Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σοκολάτα ζουν κατά μέσο όρο ένα έτος περισσότερο από εκείνους που την αποφεύγουν.
* Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσουν στη συγκράτηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων.
* Η σοκολάτα αυξάνει τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα.
* Οι υδατάνθρακες της σοκολάτας βελτιώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με συνέπεια την αίσθηση ευεξίας.
Όμως, όπως σε καθε όλα, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, ιδίως εάν η σοκολάτα καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα:
1. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στους πάσχοντες από ημικρανίες.
2. Η σοκολάτα γάλακτος είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερη η κατανάλωση σοκολάτας υγείας.