Μήπως έχετε έλλειψη σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο ή βιταμίνη C; Δείτε τις ουσίες που πιθανόν σας λείπουν και τις διατροφικές πηγές τους.
Κάλιο: Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Έρευνες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να βοηθά να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα. Το κάλιο ωφελεί επίσης τη γονιμότητα και τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Υπάρχει σε πολλές τροφές- γάλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, όσπρια, αβοκάντο και μπανάνες.
Μαγνήσιο: Προλαμβάνει νόσους
Το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι κράμπες και η καρδιοπάθεια. Ορισμένοι άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα στο στομάχι και τα έντερα ή όσοι πίνουν τακτικά αλκοόλ, αντιμετωπίζουν κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Επομένως, να τρώτε σπανάκι, φασόλια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς- ιδιαίτερα αμύγδαλα. Μπορούν να κάνουν πολλά για την υγεία σας.
Βιταμίνη A: Αύξηση της βήτα καροτίνης
Υπάρχουν δυο είδη βιταμίνης A: η ρετινόλη και τα καροτενοειδή, όπως η βήτα καροτίνη. Η βήτα καροτίνη περιέχεται σε πολλές τροφές πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος- όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα- καθώς και στο σπανάκι και το μπρόκολο. Η βιταμίνη A είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής όρασης, το ανοσοποιητικό και την ανάπτυξη των ιστών.
Βιταμίνη D: Δυνατή καρδιά και μυς
Είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη οστών, μυών και νευρικών ινών, καθώς και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και ο οργανισμός μας μπορεί να την παράγει με την έκθεση στο ηλιακό φως, ειδικοί συνιστούν άλλους τρόπους λήψης της ουσίας, όπως τροφές που την περιέχουν φυσιολογικά. Τέτοιες είναι τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, το συκώτι, το τυρί και ο κρόκος αυγού. Επίσης το γάλα, ορισμένες μάρκες χυμού πορτοκαλιού και πολλά δημητριακά που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D.
Ασβέστιο: Περισσότερο από γερά οστά
Πιθανόν γνωρίζετε ότι το ασβέστιο είναι ωφέλιμο για τα δόντια και τα οστά. Αλλά δεν βοηθά μόνο αυτά. Το ασβέστιο βοηθά επίσης να διατηρείται η μυϊκή λειτουργία και ο καρδιακός ρυθμός.
Μπορεί ενδεοχμένως να βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης. Τα γαλακτοκομικά είναι καλή πηγή, αλλά τροφές όπως ο σολομός, το λάχανο και το μπρόκολο περιέχουν επίσης ασβέστιο.
tip: Χωρίς αρκετή βιταμίνη D, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που προσλαμβάνει
Βιταμίνη C: Ωφέλιμη για τα οστά
Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, ενισχύει την ανάπτυξη των οστών και των ιστών. Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τα κύτταρα από βλάβη. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ισχυρές δόσεις μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να προλάβει ένα κρυολόγημα, αλλά η έρευνα δεν το αποδεικνύει.
'Ινες
Ινες από σιτηρά και όσπρια έχουν οφέλη για την υγεία. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου. Μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου.
Είναι περίφημες για ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Τροφές που περιέχουν πολλές ίνες, συχνά φέρνουν κορεσμό και είναι χαμηλές σε θερμίδες.
Πηγή: iatronet.gr